dimecres, 16 d’abril del 2008

Xerrada : “La màgia dels arbres” a càrrec de Vicky Carles

Divendres 18 d’abril a les 19.30h
a la Biblioteca Municipal de Roquetes
Dia de l’arbre
Xerrada : “La màgia dels arbres” a càrrec de Vicky Carles

Exposició de fotografies dels arbres monumentals del Parc Natural dels Ports.







Els arbres vells amics


En arribar la primavera , les velles soques s’omplen de borrons. Les primeres calors fan aparèixer tímidament petites fulles, que pintaran de verd els vells arbres. És un bon moment per apropar-nos al coneixement del món vegetal i copsar els seus moviments i petites pulsacions... és un bon moment per retrobar l’amistat, un xic oblidada, amb els vells arbres.


Fou probablement el seu ritme vital lent, el que li donà caràcter simbòlic i sagrat a la figura de l’arbre en l’antiguitat. Mentre les generacions humanes, es van renovant... l’arbre majestuós resta en el seu lloc, com a símbol d’estabilitat en el medi.


Les cultures antigues, veneraven els vells arbres. En totes elles trobem simbologies lligades al seu culte. Es troben en els primers mites i en les narracions dels orígens...sota ells s’impartia justícia en l’ Edat Mitjana i el cicle de vida de diferents espècies vegetals, va servir als celtes per comptar el pas del temps en el seu famós calendari.


Però els temps han canviat i les poderoses excavadores creades pels humans , són capaces d’arrencar un arbre de soca i traslladar-lo a un altre lloc... no sempre amb garanties de subsistència. Oliveres centenàries abandonen les nostres terres, on van ser plantades algunes fa més d’un miler d’anys, per anar a formar part de jardins i zones verdes , on si arriben a sobreviure, sempre seran estranyes. Altres arbres tenen però, pitjor sort i simplement són substituïts per carreteres o canals...


Per això és bo en el món actual , cercar i mantenir punts de trobada que tinguin l’arbre com a referent. La celebració de “la festa de l’arbre” i la catalogació d’ arbres singulars i monumentals, diríem que s’emmarquen en aquesta línia d’iniciatives que ens donen una excusa per aproximar-nos a aquests éssers vius, que per moltes raons podem considerar “vells amics” .


El Parc Natural dels Ports, amb la seva gran extensió i variabilitat de paisatges acull un bon nombre d’aquests arbres monumentals que han estat catalogats i protegits donades les seves espectaculars característiques.


Des de Gubiana dels Ports, volem potenciar el coneixement i el respecte envers aquestes longeves creatures organitzant excursions, que anunciarem al llarg de l’any, per gaudir de la seva bellesa i viure la màgia que els envolta.


Vicky Carles

Coordinadora d´Activitats de Gubiana dels Ports


Faig Pare , Barranc del Retaule
Autor: Gubiana dels Ports
Llicencia d'ús: Creative Commons BY-NC-SA

Font: Revista - Articles (Articles informatius de senderisme, espais naturals i altres)