dijous, 20 d’agost del 2009

"Cinquanta anys de Mans Unides" : Exposició fotogràfica a la Biblioteca

Fins al 31 d'agost a l'Àrea Polivalent de la Biblioteca acull l'exposició "Cinquanta anys de Mans Unides".


Mans Unides: 50 anys de lluita contra la pobresa i la fam.

"Celebrem en l'any 2009 la nostra 50 Campanya i volem celebrar-ho amb una sèrie d' actes commemoratius que s'estendran també al llarg del 2010, quan la institució compleixi 50 anys. En aquest any tornem a centrar la nostra atenció en la fam, que està en l'origen de la nostra organització.
El lema d'aquest any “Combatre la fam, projecte de tots” enllaça amb el manifest que va inspirar el nostre naixement, que concloïa amb un rotund “Declarem la guerra a la fam”. Al 1955 l'organització mundial d'organitzacions femenines catòliques (UMOFC), feien públic un manifest en el qual anunciava el seu compromís de posar la seva capacitat de mobilització i de sensibilització al servei d'una urgent causa: la lluita contra la fam.

Avui, 50 anys després, la crisi alimentària, ha fet créixer fins a 963 milions les persones que sofreixen fam. Aquesta realitat ens mou a no acceptar allò que és intolerable i a continuar treballant amb afany en aquesta tasca d'eradicar “la fam, la deficient nutrició, la misèria, la malaltia, el subdesenvolupament, la falta d'instrucció i les causes que els produïxen”, utilitzant paraules de l'article 5º dels nostres Estatuts."

Dintre dels diferents actes d'aniversari es troba l'edició de l'exposició que aquests dies acull la nostra biblioteca, i que ja ha circulat per biblioteques i institucions d'arreu de Catalunya.

El treball de Mans Unides als països econòmicament més empobrit reflecteix l’intent de milers de persones de pal·liar les greus penúries a les quals s’han d’enfrontar diàriament milions d’ éssers humans. Aquesta exposició pretén fer un recorregut, en 25 plafons, per les principals mancances que afecten els diferents continents on Mans Unides recolza projectes des de 1960: Àfrica, Amèrica i Àsia.
Cada fotografia il·lustra alguna de les carències més representatives que es donen a sectors com l’educació, la formació professional, la sanitat, el medi ambient, la igualtat entre homes i dones o els drets humans. Es tracte de dades, de vegades demolidores, que mai haurien de caure en l’oblit.

Per altra banda , l’exposició vol ser també una exposició d’esperança, dels fruits d’un esforç materialitzat en diferents projectes de desenvolupament recolzats per Mans Unides. Els protagonistes de cada imatge són un exemple d’algun petit o gran èxit, aconseguit amb el seu treball diari; d’alguna necessitat coberta o d’un camí que s’ emprèn....

Aquesta exposició és una mostra i un homenatge a l’esforç de milers de persones del Nord i del Sud, unides des de fa 50 anys per una finalitat comuna: fer desaparèixer les fronteres de la fam al món.