divendres, 9 de juliol de 2010

Londres

El passat divendres 2 de juliol a les 20.20h, tot el personal de la Biblioteca, agafava l’avió a Reus amb destí Londres. Finalitat del viatge, visitar un dels diferents Idea Store de Londres. Un Idea Store és el que nosaltres entenem per una Biblioteca Pública, però amb una ampliació del concepte pel que fa als recursos que s’hi aglutinen i als serveis que s’hi ofereixen.


Però bé, tot i que la finalitat del viatge està ben clara, no podem deixar passar per alt que Londres dóna per a molt més, i això no ho hem pas desaprofitat. Hem recorregut tots els carrers, places, mercats, monuments, i llocs emblemàtics que hem pogut. Ens ho hem passat genial, i l’experiència de compartir tres dies de diversió, turisme i desconnexió, precisament amb persones amb les que sempre estàs treballant ha estat d’allò més enriquidora. I per això, des d’avui, ja tenim en ment el destí del nostre proper viatge per al 2011.

Retornem a l’Idea Store, la nostra visita va ser a l’Idea Store Whitechapel, ubicada al 321 Whitechapel Road, està situada en front de Sainsbury's, es va inaugurar el 22 de setembre del 2005. Llibres, música, cinema, revistes i diaris, secció d’adults i d’infants, internet, cafeteria, escola bressol per a nens i nenes de fins a 5 anys (servei específic per a les persones que en aquell moment es troben a la biblioteca realitzant algun tipus de curs o d’activitats), espais per a la realització de cursos, aules de formació, espais per a l’ensenyament de la dansa i les teràpies alternatives, etc.

Espais i serveis repartits entre les quatre plantes de l’edifici. L’horari de l’equipament és de 9h a 21h de dilluns a divendres, de 9h a 17h dissabtes i d’11h a 17h diumenges.

El factor més innovador i atraient radica en la filosofia d’un espai aglutinador de recursos i productes que possibiliten oferir un ventall molt ampli de serveis. És a dir, no conceben la biblioteca només com un espai dipositari de documents amb els serveis relacionats a aquests suports sinó que la pròpia biblioteca es converteix en un espai polivalent al 100% on hi tenen cabuda i s’hi responen la majoria de necessitats culturals, i sobretot socials i associatives del barri. En el moment en que nosaltres vam realitzar l’estada, i com a curiositat, hi vam trobar, per exemple:

-          un punt d’atenció de l’Ajuntament de Londres que oferia informació sobre una futura proposta de remodelació urbanística del barri, d’aquesta manera personal propi de l’Ajuntament es dedicava a informar al ciutadà d’aquesta proposta, tot interessant-se per la seva opinió. Aquest espai estava ubicat a la planta baixa, amb uns pannells informatius i unes maquetes.
-          Pantalla gegant a l’espai de cafeteria que visiona contínuament un canal de notícies nacional, però que justament durant aquests dies havia estat el punt de trobada de molta gent per a seguir la retransmissió dels partits de futbol del mundial.
-          Espai polivalent on s’hi estava realitzant una classe de dansa contemporània.
-          Espai polivalent per a la realització de cursos sobre teràpies alternatives, massatges.
En definitiva, creiem que l’èxit dels Idea Store rau en la seva filosofia d’espais aglutinadors i gestors de molts i diversos serveis que atrauen l’usuari i li ofereixen i cobreixen unes necessitats molt heterogènies en un únic edifici.
D’altra banda, creiem que les nostres biblioteques, les biblioteques catalanes no estan tant lluny d’aquest model aglutinador de recursos i serveis, i amb el valor afegit de que els nostres espai, els nostres edificis, els nostres fons, i els nostres serveis (creiem), són de més qualitat, més atractius i més acollidors.

Només cal donar un cop d’ull a les biblioteques que han obert les seves portes els últims 5-10  anys, o aquelles que s’han remodelat o que s’han ampliat, totes, o la gran majoria, compten amb espais polivalents per a potenciar-hi molts més usos.
Tot és qüestió, precisament, d’usar-los, de potenciar-hi l’ús per part de tota la població, d’ampliar fronteres, de no tenir por a innovar, a oferir més, a modificar la nostra missió com a biblioteca i visionar-la com un espai integrador de productes, serveis i d’espais socials, culturals, artístics, tecnològics, etc... i per tant aconseguir fer dels nostres espais uns equipaments 100% eficients, eficaços i sostenibles econòmicament. 

Bé, i si aparquem ara la part professional del viatge i continuem amb la resta del viatge, doncs dir-vos que Londres ens va fascinar a tots. Com ja us podeu imaginar vam visitar la majoria de llocs “emblemàtics” de la ciutat, el Big Ben, el Pont de Londres, la famosa nòria, el Covent Garden (amb totes les seves paradetes i actuacions al carrer), la Catedral de Saint Paul (unes fotografies ho confirmen), el Mercat de Candem, l’ Abadía de Westminster, el Picadilly Circus (la plaça més coneguda i concorreguda de Londres i ... on hi teníem l’allotjament), el Palau de Buckingham, etc, etc,  i com no podia ser d’altra manera no ens vam poder estar de visitar la British Library (Un 10!, però sobre això ja en farem una altra entrada).I per no cansar-vos més, a qui van algunes imatges d’aquests tres dies, per veure el reportatge complert busqueu-nos al Facebook de la Biblioteca de Roquetes, hi hem penjat l’ àlbum sencer.