dijous, 12 de gener de 2012

Agatha ChristieAgatha Mary Clarissa Miller Christie Mallowan, més coneguda com Agatha Christie.

Va néixer el 15 de setembre de 1890. Fou una escriptora britànica de novel·les policíaques, de suspens i misteri, algunes de les quals estan entre les obres més llegides internacionalment.
Arreu del món és coneguda com "La Reina del Crim", cosa que no li va impedir escriure també novel·la romàntica, sota el pseudònim de Mary Westmacott.

Agatha es casà per primer cop als 24 anys, durant la I Guerra Mundial, amb el coronel Archibald Christie, pilot d'aviació, però la parella es divorcià després de 14 anys de matrimoni. D'aquest va tenir una filla, la seva única filla.


Separada del seu marit i amb la seva filla estudiant en un internat, Agatha va viatjar sola a Bagdad a bord de l'Orient Express. Aquest viatge li serviria d'inspiració per una de les seves novel·les més famoses: "Assassinat a l'Orient Express".
Durant aquest viatge coneix Max Mallowan, un arqueòleg 15 anys menor que ella, amb qui es casa el 1930.  Des d'aquest moment viu a cavall entre Orient Mitjà i Anglaterra. 
A causa del seu treball al dispensari d'un hospital durant la I Guerra Mundial, va poder adquirir coneixements sobre composició química amb fins assassins. Un dia se li va ocórrer escriure una història policíaca en la qual la víctima moria enverinada. Aquest primer relat, "El misteriós cas de Styles", tenia al famós Hèrcules Poirot com a protagonista, que arribaria a ser un dels detectius més populars del gènere. Més endavant alternaria les històries de Mister Poirot, amb les de Miss Marple, una perspicaç senyora d'edat avançada.

Christie va publicar més de vuitanta novel·les i obres de teatre. La seva immensa producció no es pot comparar amb cap altre escriptor. Ven milions d'exemplars de cada llibre. És la més popular i la més venuda escriptora de novel·la negra a tot el món.

Escriptora àmpliament reconeguda i condecorada. Membre de la Reial Societat de Literatura i Doctora Honoris Causa de les Lletres per la Universitat d'Exeter.
També nomenada Dama de l'Imperi Britànic el 1971, un guardó de la corona britànica.

Agatha Christie va morir de causes naturals el 12 de gener de 1976 a l'edat de 85 anys.

"Casa't amb un arqueòleg. Com més vella siguis, més encantadora et trobarà"
Agatha Christie