dimecres, 3 d’octubre del 2007

Novetats destacades del mes: Àrea d'Adults

Novel·la

Estius a l’Ebre. 21 autors ebrencs
El recull de contes Estius a l’Ebre, d’Aeditors, on han col·laborat 21 autors de les Terres de l’Ebre: Jordi Andreu, Cinta Arasa, Rafel Duran, Dora S. Farnós, Glòria Fandos, Sílvia Favà, Ramon Àngel García, Xavier García, Valer Gisbert, Albert Guiu, Ma. Josep Margalef, Josep Meseguer, Núria Menasanch, Laura Mur, Judit Ortiz, Eva Queralt, Emigdi Subirats, Jesús M. Tibau, Josep Igual, Vicent Sanz i Josepa Vilurbina. La presentació ha anat a càrrec del seu editor, Àlex Ferré, acompanyat de bona part dels autors, i s’ha remarcat la importància de l’aparició d’aquesta editorial a les nostres terres i de la seva aposta ferma per difondre els autors ebrencs, molts dels quals, gràcies a aquesta iniciativa, veuen publicada la seva obra per primer cop.


RODOREDA, Mercè; Mirall trencat
"Una família, una casa abandonada, un jardí desolat... Tenia ganes de fer una novel·la on hi hagués de tot això. M'agradava pensar que la família seria rica, amb una senyora fora de casta. Desnivellada, d'origen modest... Sentia que la novel·la seria difícil, que exigiria molts personatges. ." Així ha estat. Començada abans que La plaça del Diamant, Mercè Rodoreda n'acabarà tres abans d'enllestir-la, i serà la més vasta i més complexa de les seves novel·les realistes, o sia les que també es podrien definir com "un mirall que es va passejant al llarg del camí". ¿Què han reflectit del camí alguns trossos d'aquest mirall trencat?


TORTAJADA, Anna; El crit silenciat
Anna Tortajada i altres dues dones catalanes van voler conèixer de prop la realitat del poble afganès, sotmès a la follia de l'integrisme talibà davant la mirada distreta d'Occident, i a l'estiu de 2000 es van arriscar a emprendre un viatge que les menaria de primer a Peshawar, la ciutat pakistanesa on malviuen la majoria dels exiliats afganesos, i després a Kabul, capital de l'Afganistan i centre neuràlgic del poder talibà. En el viatge d'anada, l'escriptora duia al sarró la curiositat de saber i les ganes de visitar els centres clandestins on s'embasta la llibertat. A la tornada, va portar el record d'uns somriures tristos i un deure inajornable: havia d'explicar-ho tot, denunciant un règim que tortura i mata en nom de la religió. Així va néixer "El crit silenciat", un diari de viatge molt peculiar on l'esglai es barreja amb l'amor i el respecte envers un poble que viu a l'infern, però que sap que entre els plecs d'una burca resta encara un lloc per a l'esperança.

MAS-GRIERA, Albert; La cua del mestre
En aquest llibre cada narració és un món soprenent: una nena capaç de viure els àngels, homes corruptes que trafiquen amb teles mosquiteres, el germà bessó de Jesús, un nen a qui donen una bomba, el soldat bo o l’extraordinària vida de Llàtzer deprés de resucitar.

Poesia
MARÇAL, Maria-Mercè; Raó del cos

Teatre
JARDIEL, Enrique; Cuatro corazones con freno y marcha atrás

SHAKESPEARE, William; Romeo i Julieta

GARCIA, Roberto; Combustió
Combustió ens presenta un món esbojarrat i absurd que sembla no tenir solució. L’humor amb què l’autor ens atrapa des del primer diàleg amaga una gran acidesa que caricaturitza determinats comportaments de la societat actual. Com, si no és des de la sàtira, podríem entendre les relacions obsessives que esta-bleixen l’insegur Teo, el fred i prepotent Director, l’egoista Fabià o la manipuladora Davínia? Per no parlar dels desequilibris sexuals d’Enric i Marcel…
Còmic
MAITENA; Mujeres desesperadas. Vol. 1