dijous, 22 de novembre del 2012

"Abans de la tele"


La lectura escollida per avui a l'"Ara llegeixes tu!" ha estat Abans de la tele de l’autor Yvan Pommaux i les il·lustracions de Nicole Pommaux.

“En Joan Romaní té vuit anys al 1953 i viu en una ciutat mitjana catalana. Aviat els seus pares compraran el seu primer cotxe i canviaran de casa. La que comprin serà més gran, més lluminosa. Tindran televisió, nevera, cambra de bany. En Joan portarà texans, escriurà en bolígraf, mastegarà xiclet. Aviat...
Però al 1953 encara va amb calça curta, mulla la ploma al tinter, i xucla caramels de deu cèntims. Viu amb la seva família en un habitacle reduït, vetust, sense confort, en una casa atapeïda de llogaters.
Al col·legi, encara sense calefacció central, les velles estufes de carbó escalfen les classes d’hivern.
Els anys cinquanta són un camí vers la modernitat. Des dels seus inicis fins al final, es tindrà la impressió de passar d’un món en blanc i negre a un altre en color. Hi ha pregons ressentiments de postguerra, relacions internacionals convulses i temença d’una nova  confrontació d’imprevisible qualificació, però són també anys d’esperança, de feina i progrés que fan veure el futur amb optimisme. Els tenim aquí, propers i allunyats alhora. Ens resulten familiars però diferents. Al recordar-los, ens fem una idea de quan ràpid han canviat les coses, el que s’ha guanyat i...perdut.
En Joan Romaní de la talaia dels seus vuit anys esguarda despreocupadament aquest període històric.”

Tot just avui, 21 de novembre, Dia Mundial de la Televisió,  ens preguntàvem, què hi havia abans de la tele? 
Una lectura recomanable per als nens d’avui i els d’ahir.
Qui no recorda jugar al “tres en ratlla”, la xarranca o frontó? Anar a comprar llet amb la lletera? Recordes haver menjat sopes d’all? Una lectura que et portarà en un moment al passat.

Després de la lectura hem conegut algun joc tradicional.



Per cert, aquells que ens seguiu, recordeu que el primer dia de l'"Ara llegeixes tu!" plantàrem un jardí que aniríem cuidant durant totes les sessions, doncs aquí tenim els primers resultats.



Genials!!!!

Àlbum fotos