dimarts, 17 de novembre del 2009

NOVETATS DE NOVEMBRE


XXIII PREMI DE NARRATIVA RIBERA D'EBRE
Des del cor del Marroc és una novel·la ambientada al Marroc actual que reflecteix el pes de les tradicions magrebines i els reptes de futur d'una societat immensa en una dinàmica imparable de canvis profunds. Exòtiques fantasies d'harem, mestres d'escoles alcoràniques, carícies prohibides, laberíntiques medines de carrerons humits i enteranyinats, prostitució a les nits ataronjades de Marràqueix, fonamentalisme religiós, assocs on es venen catifes que ja no volen, suburbis de barraques, patriotismes obligatoris, drogues, la mar blava i verda del jovent que vol emigrar, terrorisme: tot té cabuda en aquesta commovedora història que narra les aventures del Yazid, un marroquinet condemnat des d'abans de néixer a buscar el mític paradís de valls ufanoses i rius de mel d'on van ser irremissiblement foragitats els seus avantpassats andalusins.



L’Anna és una jove periodista que va a la regió del Rif, al Marroc, per enregistrar un documental sobre Abd el-Krim, el líder rifeny que va plantar cara als exèrcits colonials espanyol i francés. Allà es retroba amb Saïd, el xicot que había estimat a Barcelona i pel qual encara sent un gran afecte. Després de superar uns quants incidents que posen en perill l’enregistrament del documental, un esdeveniment inesperat sembla torçar definitivament les coses.
Quatre setmanes al Rif és una novel·la realista, protagonitzada pels dos personatges principals de L’aventura de Saïd després d’haver passat deu anys d’ençà que es coneguessin a Barcelona.


PREMI NOBEL DE LITERATURA

A la Nordamèrica del sud i colonial de finals del segle XVII, una dona negra lliura com a penyora Florens, la seva filla de vuit anys, per salvar-la del seu cruel i violent amo. Però aquest subtil acte de misericòrdia serà difícil d'entendre a la petita, que creix en una plantació de sucre a cura d'altres esclaves i es fa dona intentant exorcitzar, sense èxit, l'abandó al qual la va condemnar la seva pròpia mare. La noia recorre un llarg camí per trobar l'home lliure del qual està enamorada.


L'última novel·la de Toni Morrison és una profunda història d'amor, sacrifici, injustícia i superació. Sobretot incideix en l'afany humà de posseir l'altre i tot el que l'envolta.






Els joves habitants de Madison han construït un món d'aspiracions truncades, secrets inconfessables i passions desfermades. En un breu espai de temps les morts de diversos adolescents convertiran l'aparent harmonia del poble en quelcom proper una maledicció.


A partir d'aquests fets reals, Edmundo Paz Soldán construeix una novel·la d'un gran impacte emocional, un retrat descarnat de la violència en una societat que es creia triomfadora. Crua, directa i desproveïda d'artifici la narració ens va conduint, de la mà dels seus protagonistes, per un camí sense retorn al costat més fosc de les relacions i del desig.
 

 
A principis dels anys vuitanta, encara a l’adolescència, la Nora perd els pares. Obligada a viure amb la seva àvia, que pràcticament no coneix, la Nora veu com la vida se li capgira quan s’ha de traslladar a una barriada de Barcelona. Enyorada de l’alegria i la placidesa que li transmetien els pares, la Nora ha d’aprendre a viure en un ambient molt més dur, més amarg. Amb els seus nous amics, passa les tardes recorrent els carrerons del barri i les esplanades, alhora que, de mica en mica, descobreix la beguda, el sexe, i es va acostumant a la seva nova vida, fins que un segon tràngol l’obliga a refer-la per segona vegada lluny de la ciutat, en un poble on la gent ha après a viure sense passat.
 

Sam está a punto de cumplir los dieciséis años y su pasión es el skate. Vive en el norte de Londres con su madre, una joven divorciada que explica con más frecuencia de la que Sam quisiera que es sólo tres años mayor que David Beckam y cuatro que Jennifer Aniston. Pero por el momento, a Sam las cosas no le van del todo mal. Porque todavía no se ha acostado con nadie y no es muy fácil encontrar con quién hablar de ese asunto del sexo cuando tienes una madre de treinta y dos años que les gusta mucho a tus amigos. Pero, a pesar de tanta excitación, el chico no se siente muy optimista con lo que le espera en la vida. Es que, como él mismo dice, se supone que los hijos siempre hacen las cosas mejor que sus padres, pero sucede que en su familia siempre tropezaron con el primer peldaño y, a veces, ni siquiera encontraron la escalera. Y Sam, dentro de muy poco tiempo, se enterará de lo que todo el mundo sabe, que lo que más secretamente tememos siempre sucede. O sea, que tendrá que vérselas con una iniciación a la vida muy, muy movida y unos cuantos peldaños con los que tropezar...
 
 
PREMI PLANETA 2009

La niña São, nacida para trabajar, como todas en su aldea, decide construirse una vida mejor en Europa. Tras aprender a levantarse una y otra vez encontrará una amistad nueva con una mujer española que se ahoga en sus inseguridades. São le devolverá las ganas de vivir y juntas construirán un vínculo indestructible, que las hará fuertes. Conmovedora historia de amistad entre dos mujeres que viven en mundos opuestos narrada con la belleza de la realidad. Una novela llena de sensibilidad para lectores ávidos de aventura y emoción. Ángeles Caso vuelve a cautivar con una historia imprescindible para leer y compartir.