dimecres, 11 d’agost del 2010

Cuina marinera


Cuina marinera: les millors receptes de peix d'ara i sempre
Quim Marques i Manel Marques
Editorial: Columna



Text de contraportada. 
La curiositat i els interessos comuns han portat als autors d’aquest llibre a viatjar durant quasi dos anys arreu de la costa catalana a la recerca d’antigues receptes de la gent de mar. 4.326 km, 32 pobles, 26 barques, 12 llotges, 48 llargues xerrades amb pescadors cuiners, 18 restaurants i 6 cases particulars han donat com a resultat aquesta recopilació d’un centenar de plats mariners tradicionals acompanyats d’una versió actualitzada amb els mateixos ingredients, més pràctica i pensada per a la cuina, els mercats i les presses del nostre dia a dia.
Quim i Manel Marqués tenen el mateix cognom però no són germans. Fa setze anys que comparteixen la passió pel menjar, pels mercats, per la cuina, per la gent, pel mar...i moltes hores de feina a la cuina del restaurant El Suquet de l’Almirall, des d’on han patentat la paella DO Barceloneta, un homenatge al barri que els acull i un exemple de la seva tasca de recuperació de plats autèntics i amb temperament. 
Cuina marinera és el seu segon llibre després de La cuina de la Barceloneta (Columna, 2004).


El llibre recull les principals receptes de la cuina marinera catalana, parteix d'una introducció on s'expliquen les bases d'aquesta cuina: picades, brous i sofregit. Tot seguit les receptes de cullera, que els autors/cuiners divideixen en tres tipus: les de barca, les de les cabanyes dels pescadors i les de la mestressa. El llibre finalitza amb el plat més típic de la cuina marinera: els arrossos (rossejat, arròs negre, arròs de barca...).
D' entre les diferents receptes hi trobem: 
  • Suquet de barques d'arrossegament
  • Suquet de palangre
  • Amanida de ratjada amb ceba de Figueres al cop de puny
  • Catxoflino
  • Cigrons amb galeres
  • Caldereta de llagosta
  • Sipionets amb xocolata
  • Nuadeta de pop
  • etc, etc
Com a curiositat, remarcar que a banda d'un ampli recull de fins a 48 receptes de cuina marinera que fan les delícies de qualsevol, el llibre finalitza amb dos capítols destinats, un al tipus de pesca (curricà, llum, teranyina, volantí), i als tipus de vent (tramuntana, gregal, llevant, xaloc, migjorn, garbí, ponent i mestral).