divendres, 6 d’agost del 2010

Novetats de la setmana


Ningú no ho sabia

Autor: Mari Jungstedt
Editorial: Columna

És estiu a Gotland i un grup d’estudiants d’arqueologia treballa en un antic jaciment víking. Però l’amistat i l’alegria estival del grup s’estronquen quan, tot d’una, la Martina, una estudiant holandesa, desapareix sense deixar rastre. Corre la veu que mantenia una relació secreta amb algú de l’illa: és que potser ha fugit amb el seu amant? Per què? I on? Quan el cos d’un cavall és descobert als camps d’una granja veïna, comencen a circular una altra mena de rumors. El cavall ha estat decapitat i el cap ha desaparegut. Qui voldria el cap d’un cavall mort? En el moment en què l’inspector Knutas comença la investigació, se senten els ecos del passat víking de Gotland. La descoberta del cos nu de la Martina penjant d’un arbre, mutilat amb el que semblen unes marques rituals, obre una nova hipòtesi: algú està convocant les antigues divinitats de Gotland. La Martina ha mort seguint el ritual víking de “la triple mort”, i això indica que aquest no serà l’únic assassinat a l’illa...






Un dia
Autor: David Nicholls
Editorial: Columna


L’Emma i en Dexter es coneixen la nit del 15 de Juliol de 1988 durant la seva festa de graduació a la universitat. Tenen vint anys, acaben de llicenciar-se i el futur sembla oferir-los totes les possibilitats que brinda el món a una parella jove. Malgrat que les diferències entre ells són nombroses, s’entenen de manera immeditata. En Dexter és de família acomodada, despreocupat i aficionat a les festes i les relacions d’una sola nit; però se sent atret per l’idealisme de l’Emma, un noia de classe treballadora, amant de la literatura i d'intel·ligència refinada. Tanmateix, aquell mateix estiu, en Dexter se’n va a recórrer Europa durant tot un any, mentre que l'Emma ha de romandre a Edimburg. Al llarg de vint anys, veurem com evoluciona aquesta història d’amor, les separacions i els alts i baixos, però també les retrobades i les alegries.




Que el món no pari de rodar
Autor: Colum McCann
Editorial: La Magrana



Nova York, agost de 1974. Hi ha un home que camina al cel i la ciutat ha quedat paralitzada. L'equilibrista fa grans gambades sobre la corda fluixa, fa giragonses i el pavero mentre passa d'una de les Torres Bessones acabades d'estrenar a l'altra. Sota seu, les vides de vuit estranys s'entrecreuen les unes amb les altres... En Corrigan, un monjo irlandès d'esquerres que treballa al Bronx amb un grup de prostitutes; la Claire, una vídua de l'Upper East Side commocionada per la mort del seu fill
a Vietnam; en Solomon, el marit de la Claire, un jutge cínic que es dedica a fotre delinqüents de pa sucat amb oli en un tribunal dels downtown; Lara, una artista jove que lluita contra l'addicció a les drogues i un matrimoni liquidat; en Fernando, un fotògraf underground de 13 anys que retrata graffiti; la Gloria, sòlida i orgullosa malgrat anys de dificultats; la Tillie, una puta valenta que havia somiat dur una vida millor... Obra guanyadora del National Book Award 2009. 





Em sento estafada: Una lectura de Simone de Beauvoir
Autor: Araceli Bruch Pla
Editorial: Arola Editors


«El llibre que teniu a les mans és llegeix d’una tirada gràcies a l’agilitat narrativa i a l’hàbil xarxa de l’estructura —farcida de textos originals— que permet seguir fil per randa la trajectòria vital i creativa d’una de les dones més remarcables i avançades del segle XX. Una dona que va lluitar tota la vida contra els convencionalismes i que va instaurar un nou modus operandi en les relacions amoroses i de parella. Una dona que va fer de la seva vida la seva obra. Més que no pas un assaig en sentit acadèmic, aquest llibre pertany al grup de llibres que agafen de bracet el personatge —previ un encaterinament— i passegen amb la persona i la seva obra. D’aquests projectes sorgits a l’ombra de l’estimació en neixen fruits lloables, perquè l’apassionament hi queda implícit. Apassionament que l’Araceli ens transmet pàgina a pàgina i que obté el resultat previst: la lectura se t’emporta. Aquest recorregut amb Simone de Beauvoir —els seus èxtasis i les seves convulsions— no només resulta informatiu, que ho és, sinó que també resulta creatiu, perquè fa el crescendo dramàtic de la progressiva noció d’estafa i triomf que circulen en paral·lel des del principi fins al final. Em sento estafada – Una lectura de Simone de Beauvoir no només és recomanable per la persona-lectora amb interès pel personatge Beauvoir sinó que pot interessar les estudioses, doncs el llibre ofereix una detallada panoràmica de les vicissituds personals de la Beauvoir i, al mateix temps, un repàs sencer de la seva obra.»
(Del pròleg de Josefa Contijoch)





Sota la pell
Autor: Llorenç Capdevila
Editorial: Proa


Sota la pell és una novel·la negra i d'introspecció psicològica que està inspirada en un cas real: l’any 2005, a l’Eix Transversal, va ser trobada morta una prostituta –encara avui no identificada- amb un peculiar tatuatge eròtic. Casualment, o no, el dibuix coincidia amb el del cadàver d’un home assassinat a Darnius un parell d’anys enrere. A partir d’aquí, la novel·la desplega simultàniament dues històries: la de Pau Perellós, un escriptor que acaba de ser abandonat per la dona, i la de Paula Galkiewick, una prostituta polonesa que coneix a peu de carretera. La desaparició de la Paula portarà el Pau a recórrer els baixos fons, en un viatge a l'infern que l’ajudarà a superar la seva crisi creativa i sentimental.