divendres, 25 de juny del 2010

Gens ni mica brutes


Wanja Olten (text)
Manuela Olten (il·lustracions)
Takatuka, 2010

Les mans s’han de rentar només quan les portes brutes de debò. O sigui, molt poques vegades! 


Una visió divertida sobre les discrepàncies entre adults i nens respecte a la necessitat de rentar-se les mans.



Una nena es pregunta per què ha de rentar-se les mans, malgrat que gairebé mai estan brutes. No estan brutes quan acarona els conills i molt menys quan ha estat jugant a la riera. I després la mare sempre ve amb aquestes històries sobre els bacteris, aquestes petites bestioletes que ens poden fer caure malalts i acabar a l’hospital.
Una visió divertida sobre les discrepàncies entre adults i nens respecte a la necessitat de rentar-se les mans.

Text

Wanja Olten,  nascut el 1973, va estudiar Comunicació Visual a l’Escola Superior de Disseny d’Offenbach am Main. És dissenyador, músic i compositor apassionat, i ja té en el seu haver infinitat de produccions musicals infantils. Gens ni mica brutes és el seu primer llibre infantil.

Il·lustració

Manuela Olten, nascuda el 1970, va estudiar Comunicació Visual a l’Escola Superior de Disseny d’Offenbach am Main, i es va especialitzar en il·lustració de llibres infantils. L’any 2004 va obtenir el Premi del Llibre Infantil i Juvenil d’Oldenburg per l’àlbum Tots uns homes, pel que fou nomenada al Premi Alemany de Literatura Juvenil el 2005, i publicat per editorial Serres en català i castellà (Niños valientes). En català s'ha publicat recentment Tinc pipi (Kalandraka) i en castellà Verdaderos amigos(Lóguez).

Ressenyes

«Manuela Olten ha sabut acompanyar amb les seves típiques il·lustracions de colors intensos i de contorns remarcats aquesta discussió, escenificada amb gran humor, tant habitual en el dia a dia familiar. És fascinant com les superposicions i les visions en la distància permeten destacar elements essencials del que succeeix», Almuth Hochmüller, Central de Compres de les Biblioteques Públiques d’Alemanya.
«Rentar-se les mans és avorrit i innecessari. És molt més pràctic netejar-se-les a la roba. Als múltiples arguments anti-rentar-les-mans se li oposa un únic argument de la mare: els bacteris! Com que no els podem veure normalment, Manuela Olten les ha posat en escena amb gran humor enmig del llibre: amb grans dents i escabellades, aquestes boletes amb potes i braços es passegen pel palmell de les mans dels nens amb aspecte de no proposar-se res de bo. La conseqüència hauria de ser una ràpida excursió cap el lavabo. No obstant el que imaginen la parella Olten és molt més divertit!», Maren Bonacker, HITS für KIDS
 «El duet Olten-Olten ha aconseguit reunir una selecció genial d’escenes del dia a dia dels nens en Gens ni mica brutes, [...] Especialment deliciosa és la seva manera de presentar els bacteris. Manuela Olten aconsegueix introduir sempre nous detalls extremadament divertits», Planet1.net.
 «Moltes mares i nens es reconeixeran aquí, i esperem que molts d’aquests petits porquets acabin per rentar-se les mans amb un somriure de satisfacció», Margrit Lustenberger, Anzeiger Luzern.