dijous, 17 de juny del 2010

Preparant la revetlla de Sant Joan

I ja tenim aquí l'estiu i amb l'arribada de la calor comencen les festes, i la més sonada està a punt  de començar!.

El 24 de juny és Sant Joan, i natros a la biblio hem volgut que esteu ben informats sobre la festa, i hem creat aquest raconet amb llibres i revistes que fan referència a la Nit de les Bruixes.

Ja veieu que només mos fa falta una coca ben bona, si algú s'anima a fer-ne una, li guardem un bon lloc a la nostra "paradeta".
Ah, i aneu en compte amb els cohets, PIM, PAM, PUM!!!!

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, o Nit del Ros, és una celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l'any degut a la proximitat del solstici d'estiu.
No és gens clar l'origen d'aquesta celebració. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior en el cristianisme. Una mena de reviviscència de les festes per al solstici d'estiu. En canvi, n'hi ha que li veuen un origen burleta i alegre en el fet que és la nit més distant a la de Nadal i per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable. 
En aquesta nit, per sopar, és habitual de fer reunions familiars o bé d'anar a alguna festa popular amb taules preparades a la vora d'una foguera. Llavors es menja tota mena de coques. A Catalunya i al País Valencià, la més habitual és la coca de Sant Joan de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n  fan de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres menes. Antigament, les coques per aquesta diada eren rodones amb un trau al mig, la qual cosa es podria relacionar amb alguna mena d'antic ritus solar. Avui en dia, la talla estàndard sol ser canònica, o sigui que fa el doble de llarg que d'ample.
Com que és dia de festa, és tradicional de prendre vi o cava.
A Alacant se sol sopar a les barraques i els racons de cada foguera amb tots els seus membres i menjar coca amb tonyina i bacores.
[ Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Nit_de_Sant_Joan ]

Als petits i joves us recomanem aquesta web:  http://www.petitaxarxa.cat/santjoan/ , amb tot d'explicacions, d'idees, jocs, recomanacions...ah! i la recepta per a fer la vostra coca de Sant Joan.


També us proposem algunes dites sobre la festa i la nit de Sant Joan:




Aigua de Sant Joan, no dóna ni vi ni pa.
Bona sort per Sant Joan, desventura per Nadal.
De Nadal a Sant Joan, va mig any.
De Sant Joan a Sant Pere cala la xarxa sardinera.
El dia de Sant Joan el sol cou el pa.
El dia més gran de l'any, és per Sant Joan.
Nit de Sant Joan, nit d’amoretes.
Per Sant Joan és renova l’any.
Per Sant Joan, el primer bany, o et pega bé o et fa dany.
Sant Antoni es va enamorar d’un porc, Sant Joan d’un be, i jo de vostè.
Els focs de Sant Pere se salten pel darrera, i els de Sant Joan es salten pel davant.


I als no tant petits i no tant joves us desitgem que us ho passeu genial, que mengeu moltíssims cargols, molta coca, molt de cava... tot serà poc per a després saltar la foguera!!

És nit de màgia, nit de bruixes i nit de gresca!